Estàs preparat per garantir la continuïtat del teu negoci?

20/03/2020

Atès que l'aparició de desastres sempre ens arriba per sorpresa, ha d'estar prevista per endavant l'estratègia més efectiva per donar continuïtat als processos en el menor temps possible.Per això us expliquem com fer el vostre pla de continuïtat de negoci

Atès que l'aparició de desastres sempre ens arriba per sorpresa, ha d'estar prevista per endavant l'estratègia més efectiva per donar continuïtat als processos en el menor temps possible.

Per això us expliquem com fer el vostre pla de continuïtat de negoci, per tal d’estar preparats per reaccionar davant de possibles eventualitats.

Primer de tot, hem d’identificar i analitzar els riscos als que podem estar sotmesos i l’impacte que poden tenir en el nostre negoci.

L’anàlisi de riscos està vinculat amb l'anticipació, per veure què és el que podria succeir però també per poder projectar solucions de manera efectiva

Amb l’anàlisi d'impacte al negoci es busca prendre consciència del perjudici que es pot tenir dins d'una empresa quan un sector, algun procediment o alguna àrea no funciona. D'aquesta manera es podrà jerarquitzar més fàcilment sobre què es necessita salvaguardar en un Pla de Continuïtat del Negoci.

Tot seguit entrem en l’etapa de disseny. Hem de decidir quines estratègies aplicar i quines són les persones que les durant a terme. Consisteix a elaborar estratègies en què es planifiquin accions, es prengui nota dels recursos que es necessiten i d'altres factors que s'han de tenir en compte per iniciar un pla de contingència que es posaria en marxa en cas que ocorregués una calamitat. Cal definir una seqüència de què fer en cada cas, qui i què hi estan involucrats en cada etapa de la recuperació.

A continuació trobem la fase d’execució i desenvolupament del pla. Es desenvoluparà l’estructura de resposta i les accions per finalitzar els incidents. En aquesta fase tractem qüestions vinculades a la manera com es transmet un desastre, com es comunica, en quin ordre han de ser resoltes les incidències. Es tracta de tot el que té a veure amb la comunicació amb el personal i la manera en què es farà efectiu el contacte en cas d'una contingència. Per resoldre aquesta tasca serà molt útil l'elaboració d'un organigrama o una cadena telefònica que mostri de manera jerarquitzada com s'anirà divulgant la comunicació.

Per últim, caldrà definir un pla d’avaluació i manteniment. Tot el procés que s'ha elaborat al llarg dels punts anteriors ha de ser efectiu i ha de tenir en compte totes les variables de manera simultània. Per saber que la recuperació davant d'una contingència podrà realitzar-se de manera efectiva el millor serà fer les proves necessàries posant en marxa a manera de simulacre el Pla de Continuïtat del Negoci, corregir els errors que es vagin presentant i fer un manteniment periòdic per saber que tot continua funcionant de la mateixa manera en què va ser planificat.

També pots implantar el teu pla de continuïtat de negoci segons l’estandard de la Norma ISO 22301. Segons aquesta norma el pla s’estructurarà de la manera següent:

  1. Propòsit, abast i usuaris
  2. Documents de referència
  3. Condicions
  4. Rols i responsabilitats
  5. Contactes clau
  6. Planificació de l’activació
  7. Comunicació
  8. Resposta davant l’incident
  9. Llocs físics i transport

10. Ordre de recuperació de les activitats

11. Plans de recuperació per a les activitats

12. Pla de recuperació de desastres

13. Recursos

14. Represa de les activitats de negoci habituals

Tant si t’interessa certificar la teva empresa en la Norma ISO 22301 de Pla de continuïtat del negoci, o senzillament necessites assessorament en revisar o implantar processos de gestió de crisis, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a ncolomer@grupcostabravacentre.com