Els restaurants sostenibles

26/09/2017
En els últims anys la cuina d'autor ha deixat pas a una nova tendència en la qual preval el respecte pel medi ambient i l'aposta per un menú sa ple de productes naturals. Els establiments que compleixen aquests dos requisits es coneixen com a restaurants sostenibles.
Un Restaurant Sostenible serveix i ofereix a la societat una cuina més natural seguint les regles "Fresc, Local, Orgànic, Estacional i Sostenible", controlant la traçabilitat els proveïdors, reciclant residus i fent que el personal participi d'aquests objectius. A més, compta amb instal·lacions i equips que assumeixen les normes relacionades amb el Medi Ambient, amb la gestió de l'eficiència energètica i l’ús racional de l'aigua, no només per l'estalvi sinó per participar en el projecte global de la sostenibilitat.
 
Però no només els restaurants tenen com a principal objectiu ser sostenibles, també diversos hotels, bars i cafeteries a tot el món s'han apuntat a aquesta pràctica.
Tot això és possible gràcies a l'Associació de Restaurants Sostenibles (abreujada com SRA, les seves sigles en anglès), que va néixer l’any 2010 al Regne Unit. A través de la seva pàgina web, Restaurantessostenibles.com, pretén donar un cop de mà a aquells emprenedors que puguin tenir qualsevol dubte a l'hora de posar en marxa el seu negoci. A més, inclou un cercador de restaurants per als comensals que vulguin trobar arreu del planeta un menú elaborat i cuinat sense danyar la naturalesa ni el medi ambient el més mínim.
A continuació us expliquem els criteris per a un restaurant sostenible:
 
En l’àmbit de producte:
-Ús de productes locals i de temporada
-Ús d’aliments ecològics
-Compra de matèries primeres procedents del comerç just.
-Ús de productes de neteja certificats com sostenibles
Pel que fa a respecte al medi ambient:
-Pràctiques d’eco- disseny i arquitectura sostenible
-Ús de materials i equips per a cuina i sala, certificats com a sostenibles.
-Reducció del consum d’aigua, gas, llum... per tal de ser més eficients
-Adoptar un sistema de gestió ambiental
 
Quant a persones:
-Comptar amb plats saludables a la carta (més verdures, carns ecològiques)
-Actuacions pròpies de responsabilitat social corporativa.

-Comunicar les iniciatives que es porten a terme en relació a la sostenibilitat.

-Formació del personal en matèria de sostenibilitat.