Com podem aplicar els ODS en el sector turístic?

20/01/2021

Fa temps que es planteja com pot el turisme contribuir a fer un món millor. I cada vegada es veu més clar que l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) poden ser un bon començament.

 

Fa temps que es planteja com pot el turisme contribuir a fer  un món millor. I cada vegada es veu més clar que l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 aprovada en 2015 per l’Assemblea de les Nacions Unides poden ser un bon començament.

Es tracta de 17 objectius que plantegen finalitats com eliminar la pobresa i la fam, garantir una vida sana i una educació inclusiva, una ocupació digna, reduir la desigualtat, lluitar contra el canvi climàtic… Són objectius que sovint observem com a grans aspiracions globals lluny del nostre abast, poc factibles en el nostre dia a dia i menys en el nostre negoci turístic. Però res més lluny de la realitat. Petites accions que sí que es troben al nostre abast poden sumar i aconseguir grans objectius.

El turisme pot contribuir directa o indirectament a tots els objectius. Concretament el turisme apareix en les metes dels objectius 8, 12 i 14, que estan respectivament relacionats amb el desenvolupament econòmic inclusiu i sostenible, el consum i la producció sostenible, i l’ús sostenible dels oceans i els recursos marins.

En una sèrie de 4 articles publicats a la Revista Timó de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, explicàvem la contribució que pot fer el turisme a cada “ODS” segons la Organització Mundial del Turisme, i quins criteris podem fer servir per autoavaluar-nos com a destinació o empresa en el seu assoliment, segons la Red Espanyola para el Desarrollo Sostenible i l’Instituto de Turismo Responsable. Us deixem els enllaços a aquests articles:

-Timó 324:  a les pàgines 14 i 15 trobareu els ODS de l’1 al 4.

-Timó 325: a les pàgines 9 i 10 trobareu els ODS del 5 al 9.

-Timó 326: a les pàgines 10 i 11 trobareu els ODS del 10 al 13.

-Timó 327:  a les pàgines 10 i 11 trobareu els ODS del 14 al 17.

Des QGlobal estem a la vostra disposició per ajudar-vos a fer el vostre negoci més sostenible. Demana’ns més informació sobre els “ODS”, la Carta Europea de Turisme Sostenible, Biosphere,  ISO 14001 o l’EMAS, a ncolomer@grupcostabravacentre.com